انتخاب دانشگاه برای ادامه تحصیل یکی از مسائل بسیار مهم و پر اهمیت برای اپلای کردن و ویزا شدن است. حتی اگر هدف شما برای اخذ ویزای دانشجویی، چیزی فراتر از تحصیل باشد، باز هم نمیتوان روی این موضوع چشم پوشید. چراکه قرار است مدت زمان نه چندان کمی را به عنوان دانشجو در یک کشور دیگر زندگی کنید. اگر این شرایط برای شما سخت و غیرقابل تحمل سپری شود، ممکن است از ادامه تحصیل و یا زندگی در کشور مقصد کاملا منصرف شوید. علاوه بر آن انتخاب دانشگاه ادامه تحصیل نیز بر فرایند ویزا شدن شما بی تاثیر نخواهد. شما باید یک دانشگاه متناسب با شرایط علمی، مالی، مکانی، روحی و … خود انتخاب کنید.
دقت داشته باشید که تمام تجربیات دانشجویی شما تنها با درس خواندن و ورود به فضای داخل دانشگاه تمام نمیشود. شاید بهترین زمان های این دوره زندگی شما مربوط به اوقاتی بود که به دور از درس و جلسات سخنرانی درحال فعالیت بودهاید. پس بهتر است درجایی ادامه به تحصیل بدهید که با شیوهی زندگی و فرهنگ آن منطقه بتوانید هماهنگ شوید و زندگی کنید.
انتخاب کشور مقصد
در قدم اول ابتدا باید کشور موردنظرتان را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید. از جمله مناطق بسیار پرطرفدار در میان دانشجویان ایرانی، آمریکای شمالی است. علی رغم وجود مشکلات جدی میان دولت ها، اما اکثر دانشجویان کشورمان تمایل به مهاجرت و ادامهی تحصیل در آمریکا و کانادا را دارند. در مقابل نیز، دانشگاه های آمریکا و کانادا هم استقبال خوبی از دانشجویان ایرانی می کنند. دلیل انتخاب آنها نیز کاملا منطقی است؛ دانشگاه های کانادا و آمریکا از رتبه های عملی عالی در دنیا برخودار هستند و تحصیل در آنها میتواند آینده درخشانی را برای دانشجو به همراه داشته باشد.
البته در این بین آمریکای شمالی تنها مقصد و اولویت نهایی دانشجویان ایرانی در هنگام انتخاب دانشگاه برای ادامه تحصیل محسوب نمیشود. کشورهای موجود در اتحادیه اروپا و حتی کشورهای آسیایی از دیگر کشورهای موردنظر دانشجویان برای تحصیل هستند.
به طور کلی برا اپلایی بهتر است کشورهای محدودی را انتخاب کنید که از نظر سیستم آموزشی و مدارک مشابه هم باشد. همچنین در انتخاب کشور شاید بهتر باشد شرایط سیاسی کشور مورد نظر با ایران را نیز مدنظر بگیرد. چراکه این موضوع برای بالا بردن شانس دریافت ویزا و یا اجازه اقامت مهم میباشد.
انتخاب دانشگاه های آمریکای شمالی برای ادامه تحصیل
تحصیل در آمریکا و کانادا با داشتن بیش از 3 هزار دانشگاه فعال و نیاز روزافزون به نیروی کار متخصص، عملا در صدر لیست انتخابی دانشجویان قرار دارد. امکانات مالی بهتر، امکان استفاده از مراکز علمی، کنفرانس ها و کارگاه های علمی – آموزشی، امکان دسترسی به بهترین اساتید دنیا در رشته های مختلف، نظام آموزشی قدرتمند، ارائه خدمات آموزشی به روز و بسیار منظم، فرهنگ مدرن و جامعه متشکل از اقوام مختلف از جمله دلایلی است که باعث شده این کشور در اولویت انتخاب ادامه تحصیل اکثر دانشجویان قرار بگیرد.
اما دقت داشته باشید که شرایط ورود به دانشگاه های این کشورها چندان ساده و آسان نیست. باتوجه مشکلاتی که میان دولت ایران و آمریکا و کانادا وجود دارد، امکان اخذ ویزا برای ورود به این کشورها بسیار موردی و دغدغه برانگیز است. در بسیاری از مواقع، ممکن است علی رغم داشتن پذیرش های خوب از دانشگاه های آمریکایی و کانادایی، سفارت این کشورها برای دانشجویان متقاضی ویزا صادر نکنند.
علاوه بر آن برای تحصیل در کانادا و آمریکا به یک مدرک متفاوت از سایر کشورها نیاز دارید. این مدرک GRE نام دارد. برای داشتن باید مانند آزمون های آیلتس و تافل، در آزمون ثبت نام کرده و نمره قبولی بیاورید. همچنین شرایط شغلی و کاری برای دانشجویان بسیار رقابتی بوده و بعد از اتمام تحصیل باید از مهارت و توانایی های زیادی برخوردار باشید تا بتوانید شغل مناسبی بدست بیاورید.
انتخاب دانشگاه های کشورهای اروپایی برای ادامه تحصیل
کشورهای اتحادیه اروپایی، دانشگاه های معتبر و قدیمی بسیاری دارند که از دیرباز مورد توجه و علاقه دانشجویان ایرانی بود. فرهنگ بروز، کیفیت و اعتبار نظام آموزشی، سطح علمی بالا، ظرفیت و امکانات آموزشی، شهریه و هزینه تحصیل ارزان و گاهی کاملا رایگان از دلایلی هستند که باعث شده هر دانشجویی را به سمت خود جذب نماید.
وجود مواردی مانند مدرک زبان، دریافت ویزا، پرداخت هزینه زندگی، دوری از خانواده و … از جمله چالش های موجود در تحصیل در کشورهای اروپایی است. البته مزایایی مانند بهرهمندی از دانش اساتید برجسته، بورسیهها، امکان تحصیل رایگان در بعضی از کشورهای اروپایی و … را نیز نباید فراموش کرد.
در مواجهه با کشورهای اتحادیه اروپا، میتوانید ملاک ها و معیارهای مختلفی را انتخاب دانشگاه برای ادامه تحصیل درنظر بگیرید. به عنوان مثال برای برقی از افراد تحصیل رایگان از اهمیت بالایی برخودار است؛ اما برای برخی دیگر علاوه بر شهریه تحصیل، شرایط جوی کشور مورد نظر نیز برایشان اهمیت دارد. البته لازم به ذکر است برای تحصیل رایگان در مقطع کارشناسی و یا ارشد باید تاحدودی به زبان خاص کشور مقصد (مثلا نروژی، یا سوئدی یا فنلاندی) نیز مسلط باشید.
تحصیل در دانشگاه های کشورهای آسیایی
کشورهای آسیایی خصوصا ژاپن، چین، کره، مالزی، هند، سنگاپور، فیلیپین و ترکیه از جمله کشورهایی هستند که هرساله پذیرای دانشجویان بین المللی فراوانی هستند. پیشرفت کشورهای آسیای شرقی در سالهای اخیر و به دنبال آن ارتقای جایگاه دانشگاههای این کشورها در رنکینگ جهانی موجب شده تا دانشجویان ایرانی بسیاری علاقهمند به ادامه تحصیل در دانشگاههای آسیایی شوند.
از طرف دیگر وجود مزایایی مانند کاهش بعد مسافت، شرایط آسانتر صدور ویزا، بورسیههای تحصیلی و هزینههای ارزان تحصیل و زندگی و … از جمله عواملی است که سبب شده کشورهای فعال در این منطقه به یکی از اولویت های دانشجویان در هنگام انتخاب دانشگاه برای ادامه تحصیل تبدیل شود.
مهمترین شاخص ها در انتخاب کشور
به طور کلی بعضی از مهم ترین و تاثیرگذارترین شاخص ها در انتخاب دانشگاه و کشور مقصد برای ادامه تحصیل، به شرح زیر است:
- علاقه شخصی به کشور مقصد
- هزینه تحصیل و امکان تحصیل رایگان
- سطح علمی و جایگاه دانشگاه های کشور در رنکینگ جهانی
- هزینه های زندگی در کشور و شهر مورد نظر
- شرایط اقتصادی و آینده شغلی پس از تحصیل
- بعد مسافت و فاصله با ایران و شرایط رفت و آمد
- میزان دشواری در مراحل اخذ ویزا
- امکان اخذ اقامت پس از تحصیل
- شرایط اجتماعی، فرهنگی و سبک زندگی
- زبان کشور مقصد