مهاجرت و اقامت

مهاجرت و اقامت از جمله اقدامات بسیار مهمی است در زندگی افراد است. در ساده‌ترین معنا، مهاجرت به معنای جابجایی موجود از مکانی به مکان دیگر می‌باشد. زمانی که این عنوان ذکر می‌شود، ابتدا تمامی افراد تصور می‌کنند منظور رفتن به فاصله مکانی و زمانی دور و طولانی است. درصورتی که چنین نیست. برای مثال مهاجرت فصلی از جمله نمونه های بارز برای مهاجرت موقت است.

به طور کلی جدایی از محل زندگی که در آنجا بزرگ شده و خاطرات خوب و بد بسیاری را در آنجا رغم زدیم، کاری دشوار و سخت است. با اینحال برخی از افراد با توجه به اهداف و شرایطی که برایشان ایجاد می‌شوند، تصمیم به ترک وطن می‌کنند. دستیابی به فرصت های شغلی و تحصیلی بهتر، امکانات و رفاه بهتر، وضعیت فرهنگی، اجتماعی، امنیتی و سیاسی بهتر به ویژه در زمینه مسائلی مانند حقوق بشر و آزادی و امنیت و آرامش، حتی گاها دلایلی مانند آب و هوای مطلوب کشور مقصد و ده‌ها مورد دیگر از جمله دلایلی هستند که افراد اقدام به مهاجرت می‌کنند.

مهاجرت انواع و روش های مختلفی دارد. همچنین در این بحث، مفاهیم گوناگونی نظیر ویزا، اقامت، تابعیت و … وجود دارد که گاهاً افراد آنها را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند. در ادامه به بررسی هر کدام از آنها می‌پردازیم.

انواع اقامت و مهاجرت

اقامت Residence یکی از مباحث اصلی و مطرح در فرایند مهاجرت است. درواقع نوعی رابطه‌ی مادی و حقوقی است که بدون توجه به تابعیت شخص، فرد را به قسمتی از خاک یک کشور مربوط می‌سازد. به طور کلی دو نوع اقامت داریم که عبارتند از موقت و دائم. این دو نوع در روش های اخذ، قوانین و محدودیت ها متفاوت هستند. به طوری که افراد دارای اقامت دائم از امکانات و حقوق شهروندی بیشتری نسبت به موقت برخوردار هستند. هر کدام از آنها به شرح زیر می‌باشند:

اقامت دائم

اقامت دائم Permanent Residency به معنای مجوز سکونت شهروندان کشورهای خارجی در کشوری بجز کشور خود، به مدت طولانی و نامحدود با شرایط و قوانین مشخص است. زمانی که این نوع Permanent Residency را دریافت نمایید، میتوانید از بیشتر حقوق شهروندی کشور مقصد، برخوردار شوید. حقوق شهروندی شامل مواردی چون حق تحصیل، حق انجام معاملات، استفاده‌ی رایگان از خدمات دولتی، استفاده از خدمت بهداشتی رایگان و … است.

البته تنها برخی از کشورهای مهاجر پذیر، مجوز Permanent Residency را برای متقاضی صادر می‌کنند و شرایط هر کشور با کشور دیگر متفاوت است. روش های اخذ این نوع اقامت شامل سرمایه گذاری، کار آفرینی، ازدواج با اتباع کشور مقصد، هنرمندی و پناهندگی می‌باشد.

اقامت موقت

اقامت موقت Temporary Residency به معنای مجوز سکونت افراد خارجی در کشور دیگر به مدت محدود و کوتاه است. این مجوز پس از دریافت ویزا کشور مقصد صادر می گردد. برخلاف نوع قبلی، Temporary Residency از حقوق شهروندی کمتر و محدود‌تری برخوردار است و تنها از حقوق شهروندی محدودی در حوزه‌ی فعالیت های خویش برخوردار می‌باشد.

کشورهای مختلف، قوانین متفاوتی برای اعطای مجوز Temporary Residency به متقاضی دارند؛ اما به طور کلی تسلط بر زبان انگلیسی، استطاعت مالی و داشتن مهارت و تخصص جزء امتیاز اکثر آنها محسوب می‌شود. در برخی از مواقع، پس از مهیا بودن شرایط لازم می‌توان پیرو اقامت موقت، Permanent Residency کشور ثانی را دریافت نمود. روش های اخذ این نوع اقامت شامل ویزای تحصیلی، ویزای جاب آفر، ویزای کاری، ویزای گردشگری و ویزای سرمایه گذاری است.

مهاجرت و اخذ اقامت

همانطور که اشاره شد، برای مهاجرت از طریق اقامت راه ها و روش های مختلفی وجود دارد که بواسطه هرکدام از آنها میتوانید نوع دائم یا موقت بگیرید. به طور کلی 7 راه برای اخذ آن وجود دارد که از میان آنها، 6 راه قانونی و یک راه غیر قانونی برای مهاجرت وجود دارد. مهاجرت های قانونی از طرق تحصیل، کار، سرمایه گذاری، تولد، ازدواج و شرایط خاص می‌باشد و مهاجرت غیرقانونی نیز شامل روش پناهندگی می‌شود. در ادامه مقاله، مهاجرت و اقامت از طریق هر یک از روش های فوق، شرح داده شده و شرایط متقاضیان جهت اقدام از طرق مختلف معرفی شده است.

مهاجرت و اخذ اقامت از طریق سرمایه گذاری

سرمایه گذاری در کشورهای دیگر یکی از روش هایی است که بواسطه آن میتوان اقامت کشور موردنظر را دریافت کرد. البته این روش مهاجرت برای تمامی افراد مناسب نبوده و همه را شامل نمی‌شود. اصولا  بسیار موفقت آمیز برای اخذ Residence کشور موردنظر است. کسانی است که منبع درامدی خوبی در ایران دارند و فقط میخواهند از زندگی در خارج از ایران لذت ببرند، میتوانند از این روش استفاده کنند.

دقت داشته باشید که در حال حاضر درباره اقامت صحبت می‌کنیم، نه مهاجرت و یا شهروندی. البته در بسیاری از موارد، چنین افرادی که از طریق این راه اقدام به دریافت Residence می‌کنند جهت پیشرفت فعالیتشان، به آن کشور مهاجرت می‌کنند. برای سرمایه گذاری در کشور دیگر، باید مراحل اداری مربوطه را طی کرده و هرسال Residence خود را تمدید کنید.

ثبت شرکت، خرید ملک، اعطای سرمایه و تمکن مالی از جمله انواع راه های سرمایه گذاری در کشورهای دیگر است. منظور از اعطای سرمایه شما مبلغی را به دولت پرداخت نموده و به ازای آن Residence دریافت می‌نمایید. همچنین در رابطه با روش تمکن مالی، شما دیگر نیاز به انتقال هیچگونه سرمایه یا ارائه طرح تجاری به دولت کشور مقصد ندارید. صرفاً با اثبات این موضوع که از نظر مالی در جایگاه مطلوبی قرار دارید، می‌تواند Residence دریافت نمایید.

ازدواج

افراد به واسطه ازدواج با فرد خارجی دیگر می‌توانند اقامت کشور او را دریافت کنند. البته این نوع Residence دارای ضوابط و شرایط خاصی است که در کشورهای مختلف، متفاوت می‌باشد. لازم به ذکر است که اگر شما صرفاً به جهت اخذ اقامت کشوری اقدام به ازدواج صوری با تبعه آن کشور نمایید راه را به خطا رفته‌اید.

اما اگر نه، واقعا قصد ازدواج با تبعه موردنظر را دارید، باید قبل از هر اقدامی آثار عقد نکاح را در کشور ایران و کشور مورد نظر خود مطالعه نموده و نسبت به آن آگاه باشید. سفارت ها در امر ازدواج و درخواست ویزای الحاق، بسیار حساسیت نشان می‌دهند و باید رابطه حقیقی و قانونی برای آنها آشکار شود. از دیگر نکات بسیار مهمی که باید به آن دقت داشته باشید عبارتند از:

  • متقاضیان ازدواج باید به سن قانونی رسیده باشند.
  • یکی از زوجین حتما باید تابعیت یا پاسپورت کشور مقصد را داشته باشد.
  • متقاضیان باید بتوانند از نظر مالی، تمکن مناسبی نشان بدهند.
  • ازدواج باید به صورت رسمی و قانونی ثبت شود.
  • در مهاجرت و Residence از طریق ازدواج ابتدا یک اقامت موقت صادر شده و پس از چند سال زندگی مشترک، متقاضی می‌تواند درخواست پاسپورت نماید.

تابعیت فرزند و تولد

موضوع اخذ اقامت از طریق تولد، بستگی به قوانین تابعیت کشور مقصد دارد. به طور کلی قوانین تابعیت کشورها بر یکی از دو محور خون یا خاک شکل می‌گردد. برای مثال، در ایران و بسیاری از کشورها، قوانین تابعیت براساس خون است. بطوری که تابعیت فرزند، صرفاً از پدر منتقل شده و تابعیت ایرانی مادر تأثیری بر فرزند وی ندارد.

اما در سیستم تابعیت خاک، اگر نوزادی در خاک کشوری اعم از زمینی، هوایی و دریایی متولد شود، تابعیت آن کشور به وی تعلق می‌گیرد. در حال حاضر اکثر کشور های آمریکایی مانند ایالات متحده، کانادا، برزیل، آرژانتین از سیستم خاک پیروی می کنند. لازم به ذکر است که بسیاری از افراد به اشتباه تصور می‌کنند که والدین نیز به واسطه تابعیت خارجی فرزند میتوانند Residence بگیرند. این موضوع در کشورهای مختلف متفاوت است، بهتر است پیش از هرگونه اقدامی نسبت به کشور مقصد تحقیق نمایید.

پذیرش تحصیلی

پذیرش تحصیلی در میان جوانان و نوجوانان برای اخذ اقامت کشور مقصد بسیار محبوب است. شرایط پذیرش تحصیلی در کشورهای مختلف متفاوت بوده و حتی شرایط دانشجویان خارجی نیز فرق می‌کند. به عنوان مثال در کشورهایی مانند کانادا و آلمان، بعد از تحصیل و یا حین تحصیل اجازه کار خواهید داشت. البته در حین تحصیل، شرایط محدودتری وجود دارد و دانشجو میتواند در طول هفته میزان ساعت معینی کار کند.

مهاجرت و اقامت کاری

مهاجرت و Residence از طریق کار یکی از سریعترین راه ها برای دریافت اقامت کشور مقصد است. به راحتی می‌توان گفت اصلی‌ترین دلیل و محرک افراد برای مهاجرت، بهبود شغل و داشتن موقعیت کاری بهتر است. به طور کلی سه راه برای دریافت Residence کاری وجود دارد که عبارتند از:

  • مهاجرت کاری از طریق دریافت پیشنهاد شغلی (job offer)
  • مهاجرت کاری از طریق دریافت ویزای جستجوی کار (job seeker)
  • مهاجرت کاری از طریق اسکیل ورکر (skilled worker)

پناهندگی

روش پناهندگی برای مهاجرت و دریافت اقامت را به این دلیل در آخرین گزینه قرار دادیم چراکه نادرست‌ترین روش ممکن برای این منظور است. پناهنده، به شخصی اطلاق می گردد که در کشور مبدأ به دلایل مذهبی، نژاد، رنگ پوست، جنسیت، عضویت در گروه های سیاسی و اجتماعی خاص مورد آزار و شکنجه قرار گرفته و نمی تواند در کشور متبوع خود زندگی عادی داشته باشد. تنها از کشورهایی میتواند به فرد پناهنده، پناهندگی بدهند که عضو کنوانسیون ژنو (کنوانسیون پناهندگی) باشند.

در طی سال های اخیر با توجه به اعلام پناهندگی بالای اتباع برخی از کشورها از جمله ایران با دلایل و اسناد دروغین، دادگاه های پناهندگی برای بررسی پرونده، زمان طولانی را صرف کرده و این پروسه حداقل دو سال به طول می انجامد. درصورتی که با درخواست پناهندگی متقاضی موافقت شود، وی باید تا زمان دریافت Residence در کشور مقصد حضور داشته و مسیر پناهندگی را طی کند و نمیتواند به کشور خود بازگردد.

این پروسه معمولا 3 ماه تا 2 سال بسته به کشور مقصد زمانبر است و تا آن هنگام، متقاضی در کمپ های مخصوص پناهندگان سپری می‌کند. در این مدت نیازهای اولیه زندگی شخص پناهنده از جمله محل اسکان و خواب، خوراک و پوشاک، خدمات درمانی و بهداشتی و حتی پول تو جیبی به صورت هفتگی یا ماهانه تامین خواهد شد. همچنین در صورت مشخص شدن تکلیف پرونده شخص و پذیرش وی، خدماتی دیگر نظیر آموزش زبان، کمک به پیدا کردن شغل و در کل برخی کمک ها و حمایت هایی تا زمانی که مطمئن شوند که شخص می‌تواند رو پای خود بایستد ارائه می‌گردد.

البته برخلاف تصورات، مسیر پناهندگی به هیچ عنوان راه آسان و راحتی نیست و سختی های بسیاری دارد. با اینکه بسیاری از نیازهای اولیه انسان در این کمپ ها تامین می‌شود اما کیفیت خدمات ارائه شده در این کمپ ها بسیار پایین و طاقت فرسا است.

اقامت اروپا

کشورهای اروپایی از جمله مقاصد اصلی برای مهاجرت و اخذ اقامت می‌باشند. به طور کلی اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن از نظر تایید صلاحیت در زمینه مهاجرت مشترک هستند. کشورهای عضو این اتحادیه اروپا توافق کرده‌اند که اتحادیه باید قوانین مهاجرت و ویزا مشترک یا در کل اتحادیه اروپا داشته باشد که در کل اتحادیه اروپا معتبر باشد. البته لازم به ذر است که در صورت درخواست Residence، باید درخواست اجازه اقامت را به مقامات کشور مورد نظر خود نیز ارسال کنید.

علاوه بر آن قوانینی در سرتاسر اتحادیه اروپا وجود دارد که به شهروندان کشورهای خارج از اتحادیه اجازه می‌دهد به صورت قانونی در یکی از کشورهای اتحادیه اروپا اقامت داشته باشند. در این روش حتی متقاضیان می‌توانند اعضای خانواده خود را از بدو ورود، همراه خود ببرند و Residence طولانی مدت داشته باشند. البته دو تا استثنا در این موضوع وجود دارد. دانمارک قوانین مربوط به مهاجرت، ویزا و پناهندگی را در کل اتحادیه اروپا اعمال نمی‌کند. همچنین ایرلند به صورت موردی قوانین اتحادیه اروپا در مورد سیاست های مهاجرت، ویزا و پناهندگی را انتخاب می‌کند.

اقامت کانادا

کانادا یکی از بهترین کشورها برای دریافت اقامت و مهاجرت است. چرا که این کشور به نسبت دیگر کشورهای محبوب دیگر برای مهاجرت، راحت‌تر مهاجر می‌گیرد. عدم احساس غربت به دلیل جوامع چند فرهنگی، توازن بسیار عالی میان حقوق و درآمد و میزان مخارج، طبیعت و جغرافیای بکر و کم نظیر، وجود روح زنده مردم در شهرهای بزرگ و شلوغی و باشکوه بودن جو شهر در تعطیلات، جشن‌ها و فستیوال ها و … از جمله مزایا و دلایلی است که باعث شده این کشو در میان مهاجران از محبوبیت ویژه‌ای برخوردرا باشد.

راه های مختلفی برای دریافت Residence کانادا وجود دارد که یکی از شایع‌ترین آنها اقامت تحصیلی کانادا است. این کشور به دلیل داشتن داشنگاه های معتبر و عالی در جهان، در میان دانشجویان و محصلان بسیار پر تقاضا است. همچنین مهاجرت از این طریق راحت‌تر بوده و اخذ اقامت دائم از این طریق و همچنین کاریابی با مدرک اخذ شده در این کشور بسیار راحت‌تر از دیگر روش ها می‌باشد.

اقامت آمریکا

از دیگر کشورهای بسیار محبوب و پرمتقاضی برای دریافت اقامت و مهاجرت، ایالت متحده آمریکا است. هر ساله از سراسر جهان متقاضایان بسیاری برای دریافت Residence این کشور درخواست می‌دهند. بر خلاف بسیاری از مقاصد مهاجرتی محبوب دیگر، آمریکا صرفا مخاطب و مقصد رویایی کشورهای در حال توسعه نیست و حتی کشورهای اروپایی نیز خواهان مهاجرت به آن هستند. برای مهاجرت به آمریکا رروش های مختلفی وجود دارد اما متداول ترین آنها اقامت تحصیلی آمریکا است.

چراکه آمریکا از نظر تحصیلی و قدرت و کیفیت نظام آموزشی در جایگاه نخست جهان قرار دارد و از این طریق دانشجویان و محصلان بسیاری را مجذوب خود کرده است. البته باید در نظر داشت که اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه ها و کالج‌های خوب آمریکا سخت بوده و همچنین شهریه‌های تحصیل در این کشور بسیار بالا است. اما در کل با همه این تفاسیر، با یک حساب و کتاب ساده می‌توان درک کرد که هر روش مهاجرتی به این کشور، برای متقاضی آینده بسیار درخشانی را به همراه دارد.

بهترین انتخاب بسته به شرایط فردی

تا به اینجای مطلب درباره انواع روش های مهاجرت و مقاصد بسیار محبوب در دنیا و نزد ایرانیان صحبت کردیم. اینکه کدام یک از روش ها و مقاصد بهتر است کاملا وابسه به شرایط خود شخص متقاضی است. به عنوان مثال برخی از افراد به دلیل وضعیت مالی خوبی که دارند می‌توانند بواسطه روش سرمایه گذاری در کشورهای دیگر، اقامت آنجا را کسب نمایند.

و یا اینکه برخی نوجوانان و دانشجویان برای ادامه تحصیل و بهره‌مندی از شرایط بهتر، روش اقامت تحصیلی را انتخاب می‌کنند. با اینکه مهاجرت سختی ها و دشواری های بسیاری دارد اما اگر بتوان این سختی ها را تحمل کرد می‌توان به درجات عالی رشد و پیشرفت رسید.

سوالات متداول

خیر باید به عقد نکاح درآمده و رسماً زن و شوهر باشید در غیر این صورت درخواست شما رد می‌شود.

روش های اخذ این نوع اقامت شامل ویزای تحصیلی، ویزای جاب آفر، ویزای کاری، ویزای گردشگری و ویزای سرمایه گذاری است.

بله درصورتی که از کشور مقصد پذیرش گرفته و درخواست شما توسط سفارت تایید شده باشد، میتواند مجوز اقامت موقت آن کشور را دریافت نمایید.

4.8/5 - (5 امتیاز)