مهاجرت و اخذ اقامت
همانطور که اشاره شد، برای مهاجرت از طریق اقامت راه ها و روش های مختلفی وجود دارد که بواسطه هرکدام از آنها میتوانید نوع دائم یا موقت بگیرید. به طور کلی 7 راه برای اخذ آن وجود دارد که از میان آنها، 6 راه قانونی و یک راه غیر قانونی برای مهاجرت وجود دارد. مهاجرت های قانونی از طرق تحصیل، کار، سرمایه گذاری، تولد، ازدواج و شرایط خاص میباشد و مهاجرت غیرقانونی نیز شامل روش پناهندگی میشود. در ادامه مقاله، مهاجرت و اقامت از طریق هر یک از روش های فوق، شرح داده شده و شرایط متقاضیان جهت اقدام از طرق مختلف معرفی شده است.
مهاجرت و اخذ اقامت از طریق سرمایه گذاری
سرمایه گذاری در کشورهای دیگر یکی از روش هایی است که بواسطه آن میتوان اقامت کشور موردنظر را دریافت کرد. البته این روش مهاجرت برای تمامی افراد مناسب نبوده و همه را شامل نمیشود. اصولا بسیار موفقت آمیز برای اخذ Residence کشور موردنظر است. کسانی است که منبع درامدی خوبی در ایران دارند و فقط میخواهند از زندگی در خارج از ایران لذت ببرند، میتوانند از این روش استفاده کنند.
دقت داشته باشید که در حال حاضر درباره اقامت صحبت میکنیم، نه مهاجرت و یا شهروندی. البته در بسیاری از موارد، چنین افرادی که از طریق این راه اقدام به دریافت Residence میکنند جهت پیشرفت فعالیتشان، به آن کشور مهاجرت میکنند. برای سرمایه گذاری در کشور دیگر، باید مراحل اداری مربوطه را طی کرده و هرسال Residence خود را تمدید کنید.
ثبت شرکت، خرید ملک، اعطای سرمایه و تمکن مالی از جمله انواع راه های سرمایه گذاری در کشورهای دیگر است. منظور از اعطای سرمایه شما مبلغی را به دولت پرداخت نموده و به ازای آن Residence دریافت مینمایید. همچنین در رابطه با روش تمکن مالی، شما دیگر نیاز به انتقال هیچگونه سرمایه یا ارائه طرح تجاری به دولت کشور مقصد ندارید. صرفاً با اثبات این موضوع که از نظر مالی در جایگاه مطلوبی قرار دارید، میتواند Residence دریافت نمایید.
ازدواج
افراد به واسطه ازدواج با فرد خارجی دیگر میتوانند اقامت کشور او را دریافت کنند. البته این نوع Residence دارای ضوابط و شرایط خاصی است که در کشورهای مختلف، متفاوت میباشد. لازم به ذکر است که اگر شما صرفاً به جهت اخذ اقامت کشوری اقدام به ازدواج صوری با تبعه آن کشور نمایید راه را به خطا رفتهاید.
اما اگر نه، واقعا قصد ازدواج با تبعه موردنظر را دارید، باید قبل از هر اقدامی آثار عقد نکاح را در کشور ایران و کشور مورد نظر خود مطالعه نموده و نسبت به آن آگاه باشید. سفارت ها در امر ازدواج و درخواست ویزای الحاق، بسیار حساسیت نشان میدهند و باید رابطه حقیقی و قانونی برای آنها آشکار شود. از دیگر نکات بسیار مهمی که باید به آن دقت داشته باشید عبارتند از:
- متقاضیان ازدواج باید به سن قانونی رسیده باشند.
- یکی از زوجین حتما باید تابعیت یا پاسپورت کشور مقصد را داشته باشد.
- متقاضیان باید بتوانند از نظر مالی، تمکن مناسبی نشان بدهند.
- ازدواج باید به صورت رسمی و قانونی ثبت شود.
- در مهاجرت و Residence از طریق ازدواج ابتدا یک اقامت موقت صادر شده و پس از چند سال زندگی مشترک، متقاضی میتواند درخواست پاسپورت نماید.
تابعیت فرزند و تولد
موضوع اخذ اقامت از طریق تولد، بستگی به قوانین تابعیت کشور مقصد دارد. به طور کلی قوانین تابعیت کشورها بر یکی از دو محور خون یا خاک شکل میگردد. برای مثال، در ایران و بسیاری از کشورها، قوانین تابعیت براساس خون است. بطوری که تابعیت فرزند، صرفاً از پدر منتقل شده و تابعیت ایرانی مادر تأثیری بر فرزند وی ندارد.
اما در سیستم تابعیت خاک، اگر نوزادی در خاک کشوری اعم از زمینی، هوایی و دریایی متولد شود، تابعیت آن کشور به وی تعلق میگیرد. در حال حاضر اکثر کشور های آمریکایی مانند ایالات متحده، کانادا، برزیل، آرژانتین از سیستم خاک پیروی می کنند. لازم به ذکر است که بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند که والدین نیز به واسطه تابعیت خارجی فرزند میتوانند Residence بگیرند. این موضوع در کشورهای مختلف متفاوت است، بهتر است پیش از هرگونه اقدامی نسبت به کشور مقصد تحقیق نمایید.
پذیرش تحصیلی
پذیرش تحصیلی در میان جوانان و نوجوانان برای اخذ اقامت کشور مقصد بسیار محبوب است. شرایط پذیرش تحصیلی در کشورهای مختلف متفاوت بوده و حتی شرایط دانشجویان خارجی نیز فرق میکند. به عنوان مثال در کشورهایی مانند کانادا و آلمان، بعد از تحصیل و یا حین تحصیل اجازه کار خواهید داشت. البته در حین تحصیل، شرایط محدودتری وجود دارد و دانشجو میتواند در طول هفته میزان ساعت معینی کار کند.
مهاجرت و اقامت کاری
مهاجرت و Residence از طریق کار یکی از سریعترین راه ها برای دریافت اقامت کشور مقصد است. به راحتی میتوان گفت اصلیترین دلیل و محرک افراد برای مهاجرت، بهبود شغل و داشتن موقعیت کاری بهتر است. به طور کلی سه راه برای دریافت Residence کاری وجود دارد که عبارتند از:
- مهاجرت کاری از طریق دریافت پیشنهاد شغلی (job offer)
- مهاجرت کاری از طریق دریافت ویزای جستجوی کار (job seeker)
- مهاجرت کاری از طریق اسکیل ورکر (skilled worker)
پناهندگی
روش پناهندگی برای مهاجرت و دریافت اقامت را به این دلیل در آخرین گزینه قرار دادیم چراکه نادرستترین روش ممکن برای این منظور است. پناهنده، به شخصی اطلاق می گردد که در کشور مبدأ به دلایل مذهبی، نژاد، رنگ پوست، جنسیت، عضویت در گروه های سیاسی و اجتماعی خاص مورد آزار و شکنجه قرار گرفته و نمی تواند در کشور متبوع خود زندگی عادی داشته باشد. تنها از کشورهایی میتواند به فرد پناهنده، پناهندگی بدهند که عضو کنوانسیون ژنو (کنوانسیون پناهندگی) باشند.
در طی سال های اخیر با توجه به اعلام پناهندگی بالای اتباع برخی از کشورها از جمله ایران با دلایل و اسناد دروغین، دادگاه های پناهندگی برای بررسی پرونده، زمان طولانی را صرف کرده و این پروسه حداقل دو سال به طول می انجامد. درصورتی که با درخواست پناهندگی متقاضی موافقت شود، وی باید تا زمان دریافت Residence در کشور مقصد حضور داشته و مسیر پناهندگی را طی کند و نمیتواند به کشور خود بازگردد.
این پروسه معمولا 3 ماه تا 2 سال بسته به کشور مقصد زمانبر است و تا آن هنگام، متقاضی در کمپ های مخصوص پناهندگان سپری میکند. در این مدت نیازهای اولیه زندگی شخص پناهنده از جمله محل اسکان و خواب، خوراک و پوشاک، خدمات درمانی و بهداشتی و حتی پول تو جیبی به صورت هفتگی یا ماهانه تامین خواهد شد. همچنین در صورت مشخص شدن تکلیف پرونده شخص و پذیرش وی، خدماتی دیگر نظیر آموزش زبان، کمک به پیدا کردن شغل و در کل برخی کمک ها و حمایت هایی تا زمانی که مطمئن شوند که شخص میتواند رو پای خود بایستد ارائه میگردد.
البته برخلاف تصورات، مسیر پناهندگی به هیچ عنوان راه آسان و راحتی نیست و سختی های بسیاری دارد. با اینکه بسیاری از نیازهای اولیه انسان در این کمپ ها تامین میشود اما کیفیت خدمات ارائه شده در این کمپ ها بسیار پایین و طاقت فرسا است.