ثبت شرکت در ترکیه
ثبت شرکت در ترکیه از جمله راه هایی است که بواسطه آن میتوان در این کشور اقامت گرفت و حساب بین المللی تاسیس کرد. درواقع ایجاد شرکت در ترکیه یکی از کم هزینه ترین روش های سرمایه گذاری است. به طوری اگر 5 سال زندگی دائم در این کشور داشته باشید و همچنین شرکت موردنظرتان را در آن ثبت کنید، پس از گذشت 5 سال میتوانید اقامت دائم ترکیه را دریافت کنید. تمامی پروسه ثبت شرکت در یک هفته طول میکشد. البته این فرایند مانند هر فرایند قانونی دیگری از ضوابط و قوانین خاصی برخوردار است که باید تمامی آنها را رعایت کرد.
ترکیه به دلیل اینکه فاصله نزدیکی با ایران دارد و هم چنین شباهت های فرهنگی زیاد، مقصد مهاجرت بسیاری از افراد است. اقتصاد پایدار و روبه روشد، کم بودن هزینه های زندگی، تسهیلات دولتی، عدم محدودیت برای ثبت شرکت ایرانیان و … از جمله دلایلی است که باعث شده است تا ترکیه یکی از مناسبترین انتخاب های ایرانیان برای مهاجرت باشد.
مزایای ثبت شرکت در ترکیه
- رهایی از محدودیت های تحریمی ایران. به طوری که میتوانید از تمامی بانک های ترکیه نقل و انتقال پول به تمامی دنیا داشته باشید. (در صورتی که در اساسنامه قید شده باشد که مراوده مالی با ایران ندارید)
- گشایش LC و اعتبار بدون درگیری های ناشی از تحریم
- تاسیس حساب بانکی و دریافت Credit Card و Debit Card
- ایجاد شرایط مناسب برای اخذ اقامت در ترکیه
- دریافت اقامت دائم در ترکیه بعد از گذشت 5 سال
- راه اندازی بیزینس و تجارت خود به صورت قانونی
- اخذ کارت بازرگانی از کشور ترکیه
- کم بودن هزینه های ابتدای کار
- نزدیک بودن به ایران
- کم بودن میزان مالیات نسبت به کشور های اروپایی و آمریکایی
به طور کلی قوانین و پروسه های ثبت شرکت در این کشور همانند جمهوری اسلامی ایران است. اما در چند مورد اختلاف جزئی دارند؛ به عنوان مثال برای ثبت شرکت در این کشور احتیاج به داشتن اقامت این کشور ندارید. البته با ثبت شرکت به شما اقامت یکساله داده میشود و بعد از پنج سال تمدید کردن این اقامت، به شما اقامت دائم اعطا میگردد.
معایب تاسیس شرکت در ترکیه
با اینکه مزایا و دلایل بسیار زیادی برای ثبت شرکت در ترکیه وجود دارد. اما ترکیه مانند هرجای دیگر نیز دارای معایبی نیز میباشد؛ از جمله آنها میتوان گفت:
- بالا بودن نرخ فساد در ترکیه (رتبه 66 در سال 2015)
- دشوار بودن روند افتتاح حساب بانکی در ترکیه برای شرکت
- پرهزینه بودن سیستم حقوقی جمهوری ترکیه برای حل اختلافات قراردادی
- ترکیه از نظر شاخص مهارت زیان انگلیسی در رتبه بسیار پایینی (50) قرار دارد. در نتیجه برای مدیریت شرکت خود باید حتماً به زبان ترکی مسلط باشید و یا یک مترجم حرفهای استخدام کنید تا بتوانید با شرکای انگلیسی زبان، ارتباط بگیرید.
- ثبت شرکت ساخت و ساز در ترکیه بسیار طاقت فرسا است و تعداد زیادی مجوز و تأییدیه میخواهد
انواع شرکت در ترکیه
7 نوع شرکت در کشور ترکیه میتوانید ثبت کنید؛ این شرکت ها عبارتند از:
- شرکت های سازمانی
- آنونیم
- شرکت لیمیتید
- کوپراتیف
- شرکت های غیر سازمانی
- کولکتیف
- شرکت کوماندیت
از بین شرکت های مذکور، دو نوع ANONIM و LIMITED از پرکاربردترین ثبت شرکت ها محسوب میشود.
ثبت شرکت با مسئولیت محدود (LLC) در ترکیه
شرکت لیمیتید یا مسئولیت محدود از جمله شرکت های بسیار پر تقاضا در ترکیه است. البته این نوع شرکت در ایران نیز بسیار ثبت میشود. از جمله لایل محبوبیت این شرکت این است که برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود در ترکیه، حداقل 1 نفر و حداکثر 55 نفر لازم است. همچنین حداقل سرمایه مورد نیاز نیز برای تاسیس این شرکت در ترکیه تنها 10.000 لیر است. مسئولیت، سود و زیان هر سهامدار در شرکت باتوجه به میزان سرمایه او بستگی دارد.
شما برای ثبت شرکت از این طریق، به دو حساب ارزی یکی برای شرکت و دیگری برای مدیر نیاز دارید. شرکت مسئولیت محدود در ترکیه میتواند به صورت خصوصی یا دولتی باشد. اما کارآفرینان خارجی معمولاً نوع خصوصی را انتخاب میکنند.
شرکت سهامی (JSC)
در ترکیه دو نوع شرکت سهامی عام و خاص وجود دارد. در هر دو نوع شرکت، حداقل تعداد سهامداران باید 5 شخص حقیقی و یا حقوقی باشد. هر کدام از شرکا براساس میزان سهمشان در شرکت مسئول قروض هستند. در شرکت های سهامی، سرمایه باید به قسمت های مساوی تقسیم شود که به هر یک از اجزاء تقسیم، سهم گویند. حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی، 50000 لیر ترکیه است.
شرکت های سهامی خاص دارای حداکثر 250 سرمایه گذار میباشد. این نوع شرکت معمولاً توسط سرمایه گذارانی که علاقمند به راه اندازی فعالیتی بزرگ در ترکیه هستند انتخاب میشود. شرکت های سهامی عام دارای بیش از 250 سرمایه گذار میباشند. همچنین در هر کدام از شرکت ها باید حداقل یک نفر هیئت مدیره نیز وجود داشته باشد.
شرکت جمعی در ترکیه
شرکت جمعی یا تعاونی درواقع یک شرکت بازرگانی در ترکیه میباشد. این شرکت ها توسط اشخاص حقیقی و حقوقی تاسیس شده و بهمنظور تأمین و حفظ منافع اقتصادی خاص شرکا، با شرکت های دیگر همکاری میکنند. حداقل تعداد شرکا لازم برای ثبت شرکت جمعی در ترکیه، 7 نفر است. هر شریک باید حداقل یک سهم و حداکثر 5 هزار سهم خریداری کند. ارزش سهام مشارکت در تعاونی ها 100 لیر میباشد.
شرکت تضامنی
شرکتی است که تحت اسم مخصوصی بین دو یا چند شخص حقیقی با مسئولیت تضامنی تاسیس میگردد. در صورتی که پول شرکت برای پرداخت تمام قروض شرکت کافی نباشد، هریک از شرکا مسئول پرداخت آن میباشند.
شرکت مختلط
در این نوع شرکت در ترکیه یک یا چند نفر شریک، ضامن تمام وام های شرکت بوده و دارای سهم الشرکه میباشند. همچنین سایر شرکا تنها نسبت به میزان سرمایه خود در مقابل وام شرکت مسئولیت دارند. برای ثبت شرکت مختلط در ترکیه، اشخاص حقوقی نمیتوانند جزو شرکاء ضامن باشند.
موسسات مالی (صرافی)
در واقع این نوع از بنگاه اقتصادی، نوعی شرکت سهامی محسوب میشود. با این تفاوت که برای ثبت و تاسیس این شرکت ها در ترکیه باید از مراجع ذیربط مجوز های لازم را اخذ کرد. ثبت موسسات مالی یا همان صرافی ها، سختی و پیچیدگی هایی دارد.
شرکت در مناطق آزاد ترکیه
این شرکت مختص افرادی است که فعالیت صنعتی در ترکیه دارند و به نوعی کالایی را تولید میکنند. شما می توانید در مناطقی که به عنوان مناطق آزاد به شما معرفی میشود، با قیمتی مناسب اقدام به خرید زمین نمایید و با تسهیلاتی مناسب و ارزنده از طرف دولت ترکیه، دست به ساخت سولهای در آن منطقه بزنید. علاوه بر آن کشور ترکیه برای استخدام کارمند و کارگر در این زمینه به شما تسهیلاتی استثنایی از جمله بیمه و معافیت های مالیاتی اعطا مینماید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت در ترکیه
- اصل پاسپورت هر یک از شرکاء (با اعتبار بیشتر از 6 ماه)
- دو قطعه عکس 4*3 (رنگی با زمینه روشن)
- چند نام انتخابی مناسب برای شرکت
- زمینه فعالیت شرکت در ترکیه (اساسنامه)
- تعیین درصد سهام هر یک از شرکای شرکت
- تعیین مدیر شرکت (یا هر دو شریک)
مراحل ثبت شرکت در ترکیه
همانطور که در ابتدای متن نیز اشاره کردیم، روند ثبت شرکت در ترکیه نهایتاً 7 روز طول میکشد. در صورتی که از شرکت ها و موسسات مشاور برای ثبت شرکت کمک بگیرید تمام این مراحل به عهده آنان خواهد بود و فقط مدیر عامل و شریکان در مرحله اتاق تجارت و محضر حضور پیدا خواهند کرد. در زیر، تمامی این مراحل شرح داده شدهاند:
- ترجمه تمام گذرنامه های شرکا
- انتخاب یک حسابدار رسمی ترک
- تنظیم اساسنامه شرکت به زبان ترکی
- اخذ شماره مالیات سهامداران شرکت از اداره مالیات ترکیه
- تکمیل فرم مخصوص ثبت شرکت در ترکیه
- مراجعه به اتاق بازرگانی ترکیه و تکمیل فرم های مربوطه
- تنظیم فرم تعهد (اتاق بازرگانی)
- ثبت رسمی امضای مدیرعامل در اداره ثبت احوال
- تأیید رسمی اساسنامه در اداره ثبت احوال
- بازکردن حساب شخصی و شرکتی برای واریز سرمایه اولیه
- واریز و مسدود کردن یک چهارم سرمایه شرکت در هنگام تاسیس شرکت در ترکیه به مدت چند روز
- چاپ کردن روزنامه رسمی شرکت
- تنظیم اجاره نامه و اعلام آن به اداره مالیات برای اعزام بازرس
- اخذ شماره مالیات شرکت از دفتر مربوطه (در زبان ترکی ورگی لوحاسی نامیده میشود)
- اخذ کارت ثبت شرکت یا همان کارت بازرگانی شرکت
- مجوز دفاتر حسابداری و گشایش آن ها
اسناد شرکت باید در سیستم رجیستری مرکزی (MERSİS) ثبت شود و برخی اسناد بالا باید به دفتر ثبت مربوط به تجارت ارسال شود.
بهترین صنایع برای ثبت شرکت در ترکیه
پیش از سرمایه گذاری در هر مقصد و یا کشوری، ابتدا باید وضعیت اقتصادی آن را به خوبی بررسی کرد. اقتصاد ترکیه تلفیقی از صنایع بومی و صنعتی است که روز به روز در این کشور در حال گسترش است. بر اساس آخرین رتبه بندی سازمان اطلاعات آمریکا، کشور ترکیه در بین 20 کشور برتر جهان قرار دارد. هم اکنون، ترکیه به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در صنعت شناخته میشود.
برخی از صنایع و شرکت ها بهترین انتخاب برای ثبت شرکت توسط افراد خارجی محسوب میشود. ثبت شرکت ترکیه در صنایع زیر میتواند بهترین انتخاب باشد:
- ارتباطات و فناوری اطلاعات
- ساخت و ساز، املاک و مستغلات
- گردشگری
- منسوجات و لباس
- کشاورزی
- انرژی و منابع طبیعی
- محیط زیست و بازیافت
- خدمات مالی و بانکی